ISTORIE

Istoria statiunii Eforie Nord se leaga de cea a localitatii vecine, statiunea Eforie Sud, cu care formeaza o unitate administrativa. Piatra de temelie a statiunii a fost pusa in anul 1894, atunci cand organizatia Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti a construit in zona un sanatoriu balneoclimateric. Cinci ani mai tarziu, alaturi de sanatoriu se ridica, pe malul marii, prima unitate de cazare din zona, denumita Hotel Movila (actual Hotel Parc, Eforie Sud), iar pe malul lacului Techirghiol se amenajeaza Baile Movila. In acest fel a luat nastere statiunea Movila-Techirghiol. Incepand cu anul 1920 in zona sunt construite numeroase vile, resedinte si case de vacanta ale elitelor vremii. De-a lungul timpului, statiunea s-a mai numit Carmen Sylva si Vasile Roaita. Pana in anul 1933 statiunea Eforie a apartinut de localitatea Techirghiol.

Statiunea Eforie Nord, de la malul Marii Negre, are o istorie lunga si incarcata de evenimente, ea fiind infiintata inainte de Primul Razboi Mondial, mai precis in anul 1894. Mult inainte de acest eveniment, insa, in zona statiunii Eforie Nord, de azi, la jumatate de kilometru spre sudul localitatii, au existat asezari traco-getice si daco-romane, care se prelungesc spre timpurile noastre, cu o vietuire crestina. Acest lucru a putut fi posibil atat datorita apropierii de tarmul marii, cat si a existentei unor izvoare de apa potabila care au permis conditii bune pentru viata, astfel ca s-au gasit aici trei vetre intinse de asezari stravechi: Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci.

Peste asezarile geto-romanilor, asezari romanesti, mai tarziu, au venit si s-au stabilit turco-tatarii si alte populatii in migratie. Razboiul de Independenta (1877 – 1878) elibereaza Dobrogea de sub stapanirea otomana, iar localitatule se repopuleaza cu romani. Acesta este momentul in care Mihail Kogalniceanu este improprietarit cu terenul de pe litoral, pe care il cedeaza mai tarziu statului roman.
In anul 1894, Ministerul Agriculturii si Domeniilor vindea Societatii de Binefacere „Eforia Spitalelor Civile“, o organizatie ce administra o serie de spitale in capitala şi in tara, 100 de hectare de pamant pe malul lacului Techirghiol. De atunci, statiunea a inceput sa fie populata cu vile, sanatorii si baze de tratament, iar mai tarziu cu hoteluri. La inceputurile statiunii Mihail Kogalniceanu a cladit o fantana publica, iar artisti si scriitori veneau aici pentru a se relaxa si pentru a scrie. Anul acesta se implinesc 119 ani de la constituirea statiunii balneare cunoscuta mai intai sub denumirea de Techirghiol-Eforie, apoi Carmen Sylva, Vasile Roaita si Eforie.

In prezent, Eforie Nord este a doua statiune ca marime de pe litoralul romanesc avand in partea de este Marea Neagra si in partea de sud-vest Lacul Techirghiol cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului sapropelic, astfel ca turismul recreativ se imbina cu cel balnear. In Eforie Nord, turistii se pot caza atat la hoteluri, cat si la multitudinea de vile si pensiuni, o parte din ele aflate chiar pe faleza de la malul marii. In ceea ce priveste masa, pe langa restaurantele care apartin hotelurilor, in Eforie Nord sunt deschise in timpul sezonului estival numeroase terase, restaurante cu autoservire, pizzerii, patiserii etc.
Iata si harta statiunii Eforie Nord, asa cum este ea astazi. Harta este realizata de echipa i-Tour si poate fi descarcata gratuit de pe site-ul proiectului sau de aici:

Mai puteți fi interesat și de..

Translate »
<